The aim of the present study was to validate a short questionnaire on habitual dietary salt intake, to quickly and easily identify individuals whose salt consumption exceeds recommended levels.

Validation of an easy questionnaire on the assessment of salt habit. the MINISAL-SIIA study program / D'Elia, L; Manfredi, M; Strazzullo, P; Galletti, F; Agabiti-Rosei, E; Arcangeli, E; Artom, A; Barbato, A; Barbiero, M; Belfiore, A; Bernini, G; Boero, R; Berra, E; Biggi, A; Borgheresi, P; Borghi, C; Bosio, A; Caiazza, A; Caielli, P; Caló, La; Castellano, M; Catena, C; Cerrato, F; Cilia, C; Cipollini, F; Crippa, M; Cuspidi, C; D'Elia, L; D'Avino, M; De Giorgi, Ga; De Luca, N; De Pergola, G; Del Giudice, A; Desideri, Giovambattista; Fallo, F; Ferri, C; Galeone, D; Garavelli, G; Gaudio, G; Giacchetti, G; Gidaro, B; Giovannetti, R; Grandi, A; Guglielmi, M; Iacoviello, L; Leonardis, D; Lonati, C; Lonati, Lm; Malatino, L; Mallamaci, F; Maresca, Am; Marzano, L; Massara, C; Merletti, L; Meschi, M; Modesti, S; Montanari, A; Morganti, A; Musiari, L; Musso, N; Nardecchia, A; Nazzaro, P; Pallisco, O; Panichi, V; Parati, G; Pascale, C; Pini, C; Pirola, I; Pucci, G; Rabbia, F; Rescaldani, M; Ronchi, E; Rossi, E; Rossi, G; Sala, C; Sarzani, R; Sechi, La; Silvestris, F; Stancanelli, B; Trimarco, B; Ungar, A; Veglio, F; Veronesi, M; Vinella, L. - In: EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION. - ISSN 0954-3007. - 73:5(2019), pp. 793-800. [10.1038/s41430-018-0204-0]

Validation of an easy questionnaire on the assessment of salt habit. the MINISAL-SIIA study program

Desideri Giovambattista;Ferri C;
2019

Abstract

The aim of the present study was to validate a short questionnaire on habitual dietary salt intake, to quickly and easily identify individuals whose salt consumption exceeds recommended levels.
2019
food frequency questionnaire; inadequate potassium intake; dietary-sodium restriction; blood-pressure; excretion; metaanalysis; validity; determinants; consumption; adults
01 Pubblicazione su rivista::01a Articolo in rivista
Validation of an easy questionnaire on the assessment of salt habit. the MINISAL-SIIA study program / D'Elia, L; Manfredi, M; Strazzullo, P; Galletti, F; Agabiti-Rosei, E; Arcangeli, E; Artom, A; Barbato, A; Barbiero, M; Belfiore, A; Bernini, G; Boero, R; Berra, E; Biggi, A; Borgheresi, P; Borghi, C; Bosio, A; Caiazza, A; Caielli, P; Caló, La; Castellano, M; Catena, C; Cerrato, F; Cilia, C; Cipollini, F; Crippa, M; Cuspidi, C; D'Elia, L; D'Avino, M; De Giorgi, Ga; De Luca, N; De Pergola, G; Del Giudice, A; Desideri, Giovambattista; Fallo, F; Ferri, C; Galeone, D; Garavelli, G; Gaudio, G; Giacchetti, G; Gidaro, B; Giovannetti, R; Grandi, A; Guglielmi, M; Iacoviello, L; Leonardis, D; Lonati, C; Lonati, Lm; Malatino, L; Mallamaci, F; Maresca, Am; Marzano, L; Massara, C; Merletti, L; Meschi, M; Modesti, S; Montanari, A; Morganti, A; Musiari, L; Musso, N; Nardecchia, A; Nazzaro, P; Pallisco, O; Panichi, V; Parati, G; Pascale, C; Pini, C; Pirola, I; Pucci, G; Rabbia, F; Rescaldani, M; Ronchi, E; Rossi, E; Rossi, G; Sala, C; Sarzani, R; Sechi, La; Silvestris, F; Stancanelli, B; Trimarco, B; Ungar, A; Veglio, F; Veronesi, M; Vinella, L. - In: EUROPEAN JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION. - ISSN 0954-3007. - 73:5(2019), pp. 793-800. [10.1038/s41430-018-0204-0]
File allegati a questo prodotto
File Dimensione Formato  
D_Elia_Validation_2019.pdf

solo gestori archivio

Tipologia: Versione editoriale (versione pubblicata con il layout dell'editore)
Licenza: Tutti i diritti riservati (All rights reserved)
Dimensione 552.57 kB
Formato Adobe PDF
552.57 kB Adobe PDF   Contatta l'autore

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/11573/1705451
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus 15
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? 13
social impact